Ber'santai' bersama ! ✿LYSSA FAIZUREEN✿ !

✿Jom baca entry ASFIERA minggu ini ✿

Saturday, December 31

goodbye 2011..and welcome 2012 in my life

nampaknya tahun 2011 telah pun meninggalkan kita semua..dan tak akan bersua lagi sampai bila-bila..
huh sedih kan..sepanjang tahun 2011 banyak kenangan  pahit dan manis aku lalui...kalau nak ceritakan satu persatu ..sampai akhir tahun tak habis....tak mau lah cite..biar lah ia menjadi kenangan yang kekal abadi di dlm lubuk hati ku...

dan akan ku pasti kan,kenangan yang menyakitkan hati tidak akan berulang pada tahun 2012 ini..
INSYA'ALLAH.....aku akn cuba sedaya upaya aku utk menjaga nama baik suami dan keluarga...

hari ini hari pertama bagi tahun 2012..segalanya akan bermula pada hari ini...mengenai AZAM...?
entahlah ....malas nak fikir..yang pastinya aku nak laksanakan tanggungjawab aku sebagai seorang anak,kakak,isteri dan ibu....itu je....
dan ingin mengecapi kebahagiaan di dunia dan akhirat....dan disayangi suami dan anak,...




Terima Kasih kerana sudi membaca Entry PU3! LIKE kalau SUKE...!

Saturday, December 3

penjelajah bermule.....


salam 1 Malaysia
lame betul aku tak bukak blog aku ni
al-maklum lah bil x bayo...hahaha

baru-baru ni aku sefamily pergi menjelajah Melaka Bandaraya Bersejarah
ingin mengenali negeri Melaka dgn lebih dekat lagi
ye lah kan aku ni dok Melaka
nnti org kata "buta sejarah" pulak
masa zaman single mingle dulu aku dh jelajah dah
ni bawak anak dan suami..
untuk mengenali dgn lebih dekat lagi

Untuk p'jelajahan yg pertama ni 
kami berada di Jonker Walk...
disebabkan cuaca yang tidak mengizinkan
kami tak sempat nak jalan kat tempat2 lain
bukan setakat cuaca je..
baby kenit aku buat meragam...
penat agak nye sbb tak bawak stroller dia..

di sini aku sertakan sekali pic sepanjang kami di sana..
























Terima Kasih kerana sudi membaca Entry PU3! LIKE kalau SUKE...!

Wednesday, November 9

adobe photoshope lagi.....menjadi x...??


today,aku nak share ngan korang 
agak3 jadi ke photoshope aku ni...
penat dh aku tgk tuto kat YOU TUBE...
smpai baby kenit aku nak tengok BOBOI BOY pun x dapat...

maaf kan,umie ye sayang....

tukar background

pic yg gelap...telah di terangkan..
gune teknik p'cahayaan

ni pun same gune teknik p'cahayaan

ni teknik transparency effect...


pening kepala nak buat nye...dgn penat ...dan kepayahan aku...melayan tuto di you tube..
akhirnya....inilah hasil nya.....
ok x...???



Terima Kasih kerana sudi membaca Entry PU3! LIKE kalau SUKE...!

Monday, November 7

jogging sebelum pergi picnic..part 1


.
sebelum planning pergi Pangkalan Balak
  we'll pagi2 pegi jogging kat taman rekreasi tampin...
hmm best jugak ..
pndai baby kenit aku ber'jogging'...
aku pulak dah lame x ber'jogging'
baru 2 pusingan dah penat...
mengah nye....

lepas selesai ber'jogging'..
makan pulak lontong ngan air nescafe ais...
hmmmm cam ne lah nk kurus...baru kurang bape KG dh bertambah lagi 2x ganda..
hah amekaw......





baby kenit dah penat...suruh ayah dia dukung..

umie,tunggu efan...

penuh semangat baby kenit ber'jogging'





Terima Kasih kerana sudi membaca Entry PU3! LIKE kalau SUKE...!

Tuesday, November 1

tak de gambar ,x de cerite....


bila tengok aku nye blog ni kesian nya sebab xde cite nak share...
actually ..ada nak di 'share' kan tapi tak de picture
sebab usb cable aku rosak...punah...
tak dpt nak transfer kan picture tu kat my ACER...
huhuhu....
picture kat Pangkalan Balak
picture mase tgh jogging with my son 
picture mase balik K'tan.......



Terima Kasih kerana sudi membaca Entry PU3! LIKE kalau SUKE...!

Thursday, October 27

penat,pening layan photoshop....


ni hasil dari ke'penat'an aku..
sakit otak aku layan photoshop ni
tapi boleh lah .....
kena selalu praktik kan lah...
baru jadi betul2...

ni lah hasil nye kira ok kan...??






Terima Kasih kerana sudi membaca Entry PU3! LIKE kalau SUKE...!

Tuesday, October 25

tips utk menangani anak...




1) Jangan pukul anak dari lutut keatas

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak 

Sabda Rasulullah s.a.w. "Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)" dimana yang nak dipukul tu? Tapak kakinya ... bukan muka, punggung, telinga dan ditempat-tempat yang sensitif... itu salah...

4). Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5). Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk) 

6). Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran) 

7). Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8). Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.

9). Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10). Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11). Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12). Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13). Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14). Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15). Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16). Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri. 

17). Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka. 

18). Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19). Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

20). Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa. 

21). Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22). Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri. 

"anak- anak ibarat kain pUtih. iBu bApa laH yanG mencoRakkanNya menjaDi yAhudI, nAsRani atAu mAjusI"





Terima Kasih kerana sudi membaca Entry PU3! LIKE kalau SUKE...!

Monday, October 24

picture n video baby kenit mse baby


aku suka sangat tengok pic baby kenit masa dia baby..
dari segi rupa memang berubah..
bulan berganti bulan..
muke lain2..
sekarang baby kenit aku dah setahun 6 bulan..
kejap je kan..












aku ada simpan video masa baby kenit aku baru nak meniarap...
cute sesangat...

video








Terima Kasih kerana sudi membaca Entry PU3! LIKE kalau SUKE...!

kehidupan baru kini tercipta..


kini aku lalui kehidupan ku bersama En Hubby dan Baby Kenit
just kami bertiga..
susah senang kami  sama2 tanggung...
apa sahaja yang ingin aku buat ,aku punye suke...
x de sape yang akan kesah...
peh..memang best....

every weekend kami akan spend time together
ke mana sahaja .....

minggu lepas aku bawak Baby Kenit pegi main kat palyground kat Taman rekreasi Tampin
best jugak cantik....ade tasik, trek jogging...palyground byk ....
biase nye aku akan lepak kat kepala keretapi...
sokmo ade org dtg snap pic..
sampai aku tak de kesempatan nak snap pic Baby Kenit kt atas tu...

en hubby dok melayan baby kenit
main x henti2

en hubby dok melayan ank ..aku pulak dok snap pic sorg2



pic feveret aku....

ntah ape2 en hubby aku...
x ready lagi..aku snap je

umie baby kenit...

wanita hiasan dunia

payah nak snap pic baby kenit skrg ni
tgk sikit je dpt snap muke die..





Terima Kasih kerana sudi membaca Entry PU3! LIKE kalau SUKE...!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...